21.04.2021

Архітектор/ка як професія майбутнього

А чи зможу я бути архітектором/кою?

Якщо при погляді на будинок ви замислюєтесь, чому його побудували саме тут, ставите собі питання, чому десь у місті немає світлофора, чи пішохідного переходу — зверніть увагу на архітектурну спеціальність. Якщо ви відчуваєте, що не байдужі до міста та постійно хочете поговорити про це з друзями — це означає, що ви вже маєте задатки архітектора/ки та урбаніста/ки.

Зазвичай ті, хто хотів би стати архітектором/кою, також мають тяжіння до подорожей. Їх приваблює естетика міст, споруд та те, як формується міський простір, в якому культурному і соціальному контексті і середовищі виникають і функціонують будівлі. Також вони помічають певні закономірності в місті — що зазвичай центр міста виглядає краще за спальний район, що деякі міські простори використовуються частіше за інші та є більш комфортними.

Відчуття того, що вам хочеться створити щось нове у місті, змінити на краще якийсь простір чи просто зробити свій внесок для того, що місто виглядало краще та було комфортним для життя — це вірні ознаки того, що архітектура та урбанізм вас приваблює не тільки з точки зору естетики.

Архітектура — це складно?

Архітектурна професія стикається з багатьма міфами та стереотипними уявленнями. Через те, що архітектурна спеціальність завжди розвивається швидко, при недостатньо ретельному погляді на неї може здаватися, що це надто складна спеціальність. Однак якщо подивитися глибше — можна зрозуміти, що архітектура скоріше цікава, ніж складна.

Є стереотипні уявлення, що для того, щоб бути архітектором, необхідно вміти ідеально малювати та складати про себе тризначні числа. Насправді все зовсім не так. Щоб реалізовувати себе в архітектурі та урбанізмі вам дійсно потрібно мати багато різних навичок, та найважливіше — мотивацію до навчання та творчості. Сучасний світ потребує актуальних та відповідальних спеціалістів/ток, які бажають робити корисні та якісні проєкти, мають відчуття естетики, знають про тренди, та здатні не копіювати, а створювати власне і абсолютно нове.

Усе починається з загальної ерудиції, допитливості та базових знань про те, як влаштоване суспільство. Архітектор/ка є свого роду модератором/кою між суспільством та простором, має розуміти контекст, те, як все влаштовано в даному конкретному місці, яким є запит у його майбутніх користувачів/ок тощо. Тож у першу чергу, окрім навичок, важливими є загальна культура та широкий світогляд. Завдяки ним можна розуміти логіку речей, пов’язувати різні ідеї та концепції, об’єднувати їх, та бачити зв’язок там, де інші можуть його не розгледіти.

Які навички необхідно мати, щоб почати свій шлях в архітектурі?

В архітектурній спеціальності стикаються творчий та аналітичний технічний розум. Може скластися враження, що таке поєднання неможливе, однак усьому можна навчитися. Розвинення навичок, необхідних архітектору/ці та урбаністу/ці, не завжди відбувається за одним і тим самим сценарієм, і не можна казати про те, що є «рецепт» того, як підготуватися до цих професій.

Закоханість в архітектуру розвивається за рахунок «відчуття» простору. Вміння скетчити, робити замальовки, схематично щось зображувати. Важливою складовою ще є об’ємно-просторове мислення. Дивитись на звичайні речі з усіх кутів зору, перетворювати 3D простір на 2D і навпаки ще простіше при роботі з різними матеріалами: деревом, цеглою, бетоном, глиною тощо. Такі вміння в купі називають «мисляча рука» — це означає, що людина здатна експериментувати та зображувати простір, не просто копіюючи образи, які вона бачить. Взагалі, рука архітектора/ки — це продовження його/її голови, тому розвивати ці навички необхідно. Щодо математичних формул та розрахунків — тут все залежить від вашого сприйняття процесу проєктування, якщо знати та дійсно його розуміти, формули не будуть здаватися складними.

Архітектура та урбанізм — це спеціальності, що також стосуються вміння ставити правильні питання та мати нешаблонні погляди. Сучасному/ій архітектору/ці потрібно бути активним/ою учасником/цею міждисциплінарної дискусії, бо архітектура так чи інакше пов’язана з багатьма іншими дотичними сферами.

Харківська школа архітектури

Що потрібно вміти, щоб бути успішним архітектором/кою?

Щоб досягти успіху в архітектурній спеціальності, необхідно спочатку подивитись на те, як вона влаштована, та що з нею відбувається у сучасних реаліях як в Україні, так і в інших країнах світу.

По-перше, справді успішний/а архітектор/ка сучасності має відповідь на питання щодо того, як потрібно проєктувати, та чому він/вона проектує так, а не інакше. Також для вже діючого спеціаліста/ки необхідними є «хард скіли» — робота з основними графічними програмами, з даними, знанням розрахунків, технічної складової своєї діяльності та матеріалів, тому, як та коли їх краще використовувати. І, звісно, «софт скіли» — вміння працювати у команді, комунікувати, домовлятися, вибудовувати проєктну стратегію, а також бути впевненим та вміти аргументувати свої рішення перед замовником.

Ще одна чи не найголовніша особливість успішного архітектора/-ки — це сміливість. Бути сміливим/-ою та не боятися робити щось нове, незвичне, оригінальне — те, що має формувати новий культурний пласт, у якому архітектура висловлює стан та запит суспільства.

Якими є кар’єрні можливості архітектора/ки та урбаніста/ки?

Сучасні архітектурні офіси в Україні та за кордоном пропонують безліч кар’єрних можливостей. Тож подивимось на них з різних точок зору.

По-перше — це різні сфери діяльності. Починаючи від предметного дизайну, дизайну інтер’єрів тощо, до, власне, архітектурного проектування. У проектуванні також є вибір між різними масштабами, з якими можна працювати.

Перший масштаб — це малі архітектурні форми, дитячі та ігрові майданчики тощо. Далі — приватні та громадські будівлі, багатоквартирне житло, публічні простори. Є офіси, які займаються проектуванням вулиць, скверів, міських територій. Найбільший масштаб стосується створення майстер-планів міст та планів їх розвитку.

По-друге, з уваги на те, як влаштовано архітектурний офіс, можна реалізовувати себе ще й за різними напрямками архітектурної діяльності. Наприклад, є спеціалісти, які займаються виключно макетуванням — створенням макетів з різних матеріалів під проєкти. Також є архітектори-візуалізатори — вони працюють з віртуальним моделюванням, архітектурною графікою та візуалізаціями. Також є ті, хто займається дослідженнями — вивчає та досліджує контекст проєктування, займається збором даних та аналітикою тощо.

Для того, щоб зрозуміти, яка сфера цікавить вас найбільше, варто спробувати себе у різних ролях, пройти стажування в різних офісах, а потім розвиватися в обраному напрямку.

Харківська школа архітектури

В яких ще сферах діяльності може реалізувати себе архітектор/ка?

Сучасний світ є мінливим. Існує тенденція до так званого «портфелю робіт» — тобто досвіду зайнятості людини у різних сферах. Все більше ми відходимо від розуміння спеціальності «на все життя», бо завжди щось може змінитись, вашу увагу можуть привернути інша діяльність чи окремий її напрямок.

В цьому плані архітектурна освіта є базовою. Тому що у вас немає меж та кордонів реалізації. У подальшому ви можете реалізувати себе у різних напрямках дизайну (продуктовий дизайн, дизайн меблів, інтер’єру), графіці, сучасному мистецтві. З іншого боку — можете заглиблюватись у дослідження, створити свою чи бути активним діячем вже існуючої громадської організації, займатися громадським активізмом та міською політикою.

Архітектор/ка — професія майбутнього? 

Архітектура — це не нова сфера діяльності, і не така, що є актуальною тільки якийсь певний час з уваги на існуючі в світі тенденції. Вона є завжди затребуваною. І попри те, що більшість процесів у проєктуванні автоматизуються і втручання людини стає менш необхідним, запит на цю професію не зменшується, а навпаки — постійно збільшується.

Архітектура розвивається як сфера, так само розвивається і попит на неї. Зараз ринок влаштовано таким чином, що замовників у ньому більше, ніж тих, хто здатен робити дійсно круті проєкти. За справжніх професіоналів йде свого роду боротьба. При цьому йде мова як про попит серед замовників на проєкти певних архітектурних офісів, так і про запит на окремих спеціалістів, яких ці офіси потребують.

Можливо, такий стан речей дещо зміниться з уваги на те, що сучасна архітектурна освіта трансформується. В Україні виникають інституції, які навчають нове покоління відповідальних, чутливих до контексту архітекторів/ок та урбаністів/ок. Однією з таких інституцій є Харківська школа архітектури — приватний архітектурний заклад вищої освіти, який готує студентів за програмами бакалаврату та магістратури. І чим більше такого роду інституцій будуть випускати спеціалістів, тим впевненіше та активніше буде розвиватися архітектурне середовище професіоналів, які готові відповідати сучасним викликам професії і часу.

Наші міста чекають своїх майбутніх архітекторів/ок, урбаністів/ок, урбан дизайнерів/рк — головних естетів/ок міста, які можуть зробити його кращим і комфортнішим для життя. Тож можливостей для реалізації у архітекторів/рок багато. І, мабуть, не можна сказати, що архітектура — це професія майбутнього. Це професія, що була, є, і буде.

Стаття підготовлена Харківською школою архітектури спеціально для онлайн-платформи Career Hub. Фото надані авторами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *